AUTOSTOP  LEUVEN Kareelveld 8a  3000 Leuven                     

 

Waarom moet ik mijn batterij vervangen?

Een batterij is een steeds belangrijker onderdeel aan het worden binnen het elektrische systeem van een auto. Door de toename van elektronica in een auto wordt de batterij permanent belast. Door deze continue belasting worden er steeds meer eisen gesteld aan de batterij. De batterij is tegenwoordig onderhoudsarm, dat wil niet zeggen onderhoudsvrij! Doordat er zware metalen en zuur in een batterij zitten blijft het een onderdeel wat tijdens een inspectie dan ook gecontroleerd moet worden. Aanslag op de accupolen, lekkage en de bevestiging van de batterij zijn dan ook de belangrijkste controlepunten.

Tijdens het starten van een koude motor wordt de batterij het zwaarst belast. De stroom die dan nodig is om de auto te starten is dan het hoogste vermogenspiek die een batterij moet leveren. De koude motor, dikke olie, een slechte batterij laat het dan ook op die momenten afweten. Doordat de batterij inwendig slijt levert deze niet meer de stroom die dan noodzakelijk is het gevolg is dan ook het bekende langzaam ronddraaien van de startmotor en het niet willen aanslaan van de motor. En laat dat nu vaak gebeuren tijdens die natte en koude wintermorgen!

Maar ook tijdens de file heeft de batterij het zwaar, lampen aan, ruit/spiegel verwarming aan al deze verbruikers vreten stroom en tijdens het file rijden laadt de dynamo maar beperkt bij.. Ook hier laat een zwakke en verouderde batterij zijn slechtste kant zien. Het stilvallen langs de kant van de snelweg heeft vaak een slechte batterij als oorzaak.

Wees deze ongemakken voor en laat je batterij tijdens een winterbeurt controleren of hij de zware belasting aan kan. Het vervangen van de batterij is doorgaans een redelijk eenvoudige klus. Vandaar dat je niet veel kosten zult hebben aan arbeidsloon voor het vervangen van de batterij. Indien uw batterij vervangen dient te worden, dan kan je bij veel garages vaak nog dezelfde dag terecht.